Статии

Ферментиралите храни: Път към оптимално здраве

От Д-р Меркола

Има толкова много хранителни терапии, които могат да ни помогнат да достигнем по-добро здраве. Аз съм бил техен защитник от десетилетия, но това, което съм открил е, че  една от тях има феноменално въздействие върху нашето цялостно здравословно състояние: включването на ферментирали храни в нашата диета.

Толкова се вълнувам да споделя с вас днес жизненоважните положителни промени, които ферментиралите храни могат да произведат във вашето тяло: как те могат да излекуват и „запечатат“ вашият стомах, което подобрява здравето ни и обръща хода на болестта и как приготвянето на свои собствени ферментирали зеленчуци и други храни може да ни даде един силен старт за да постигнем по-добро здраве.

Ферментиралите храни са присъствали изобилно в диетата на нашите предци

Начинът, по който са живели нашите предци ни дава информация за това, как различните култури са използвали ферментиралите храни (като кисело мляко и кисело зеле) – не само като начини за консервиране на храната, но и като средство за подобряване на чревната флора и цялостното здраве.

Историята говори следното:

 • По време на Римската империя хората са консумирали кисело зеле заради неговия вкус и ползи за здравето.
 • В древна Индия всеобща практика е било преди вечеря да консумират кисело млечната напитка „ласи“.
 • Българите са известни с високата си консумация на кисело мляко и кисело зеле, което влия благоприятно на тяхното здраве.
 • Украинците са приемали пробиотици под формата на ферментирали храни като кефир и квас от червено цвекло.
 • Различни азиатски култури са приготвяли ферментирали зеленчуци – зеле, ряпа/репички, краставици, лук, тиквички и моркови (като корейското кимчи), които консумират и до днес.

Ферментиралите храни изобилстват от пробиотици или добри бактерии.  Множество изследвания показват как идеалният баланс между добрите и лошите бактерии в стомаха ни са в основата на физическото, умствено и дори емоционално здраве.

Защо са ни нужни ферментиралите храни?

Консумирането на традиционни ферментирали храни има много ползи:

 • Важни хранителни вещества. Някои ферментирали храни са изключителен източник на хранителни вещества като витамин К2, който помага за предотвратяване на натрупването на артериална плака и от там на сърдечно съдовите болести. Витамин К2 помага също и в борбата срещу остеопорозата. Ферментиралите храни също са и мощен производител на много витамини от група В.
 • Оптимизиране на имунната система. Около 80% от имунната система всъщност е локализирана в стомаха и храносмилателната система. Пробиотиците играят решаваща роля в развитието и функционирането на мукозната имунна система в храносмилателния тракт и помага при производството на антитела срещу патогени. Това прави здравата храносмилателна система основен фактор за поддържането на оптимално здраве и най-силното средство за борба срещу всички болести.
 • Детоксификация. Ферментиралите храни са едни от най-добрите хелатори, които имаме на разположение. Полезните бактерии в тези храни са много мощни детоксикатори, способни да извлекат широк спектър от токсини и тежки метали.
 • Ефективност на разходите. С добавянето на малко количество ферментирали храни към всяко хранене, вие получавате възможно най-добрия резултат за вложените средства. Това е възможно, защото тези храни съдържат 100 пъти повече пробиотици отколкото хранителните добавки, като усвояването им също става на 100 %, за разлика от хранителните добавки.
 • Естествено разнообразие на микрофлора. Ако консумирате различни ферментирали продукти вие си набавяте много по-голямо разнообразие от полезни бактерии, отколкото можете да намерите в хранителните добавки.

Как състоянието на храносмилателната система се отразява на цялостното ни здраве

Пробиотиците, заедно с множество други микроорганизми, са толкова решаващи за здравето, че учените ги сравняват с “новоткрит орган“. Нашата микрофлора – термин, който се отнася за бактерии, гъбички, вируси и други микроби, които формират нашата микробна вътрешна екосистема – оказва влияние не само върху храносмилателната ни система.

Области, в които микрофлората играе ключова роля:

 1. Поведение. Изследване публикувано в „Neurogastroenterology & Motility“ показва, че мишки, които са имали недостиг на добри бактерии са имали поведение различно от нормалните мишки, което е имало „високо рискови“ характеристики. Това променено поведение било придружено от неврохимични промени в мозъка на мишката.

На практика вашият храносмилателен тракт играе ролята на втори мозък. Той произвежда повече серотонин, за който е известно, че оказва положително влияние върху нашето настроение, отколкото мозъка.

 1. Генетична проява. Храната богата на пробиотици доказано оказва влияние върху стотици от нашите гени, като им помага да се изявят по един положителен, съпротивляващ се на болестите начин. Това прави здравето на храносмилателната система да играе ролята на много силна променлива за епигенетиката, една важна област от медицината, която ни показва, че нашият стил на живот оказва огромно влияние върху начинът, по който се проявяват нашите гени.
 2. Диабет. Според едно изследване от Дания, популацията на бактериите в стомаха на диабетиците се различава от тази при здравите хора. Според авторите, резултатите от тяхното изследване показват, че диабет 2 е свързан с промени в чревната микрофлора.

Една здравословна диета – по-бедна на въглехидрати и по-богата на ферментирали храни – позволява на полезните чревни бактерии да се размножават.

 1. Аутизъм. Установяването на нормална чревна микрофлора през първите 20 дена от живота на човека е критично важно за правилното развитие на имунната му система. Следователно, при бебетата с нарушена микрофлора имунната система е ощетена и те на практика са в риск от това да развият ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), когнитивни увреждания и аутизъм, особено ако са били ваксинирани преди възстановяването на баланса на тяхната микрофлора.
 2. Затлъстяване. Пробиотиците могат да помогнат в борбата със затлъстяването. Затова възстановяването на чревната флора е една от най-важните стъпки, която да предприемете ако се борите с наднормено тегло.

 

GAPS терапия

Сперед GAPS (Gut and Psychology Syndrome) терапията всяка дисфункция на мозъка обикновено е свързана с това, което се случва в храносмилателната система. Възстановяването на баланса на чревната флора е целта при тази терапия и тя се прилага при всички форми на автоимунни заболявания и възпалителни процеси: Множествена склероза

Диабет от тип 1

Ревматоиден артрит

Остеоартрит

Лупус

Болестта на Крон

Язва и колити

Хронични заболявания на кожата

Проблеми с бъбреците

Проблеми на уринарния тракт

Алергии и атопични дерматити

Дегенеративни кожни проблеми

Синдром на хроничната умора

Фибромиалгия

Миалгичен енцефаломиелит

Болести свързани с възпаление на червата

 

След като веднъж сте излекували и „запечатали“ вашия стомах и храносмилателната ви система отново работи нормално, ще бъдете изненадани колко много различни симптоми ще изчезнат. Това е защото здравето и болестите водят своето начало от храносмилателния тракт.

 

 

Превод от http://articles.mercola.com/fermented-foods.aspx?x_cid=20150802_evergreen_fermented-foods_facebookdoc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>