Други

Воден кефир

IMG_8873

Водният кефир е естествено газирана пробиотична напитка. Кефирените зърна се състоят от бактерии и дрожди, които съществуват в симбиоза и са съществено важни за нас. Добрата чревна флора е в основата на човешкото здраве. Те включват 57 щама млечно-кисели бактерии (L. Brevis, L. Casei, L. Hilgardii, L. Hordei, L. Nagelii  и др.),няколко щама оцетно-кисели бактерии (A. Fabarum, A. orientalis), стрептококи (S. lactis), дрожди (Hanseniaospora valbyensis, Lachancea fermentati, Saccharomyces cerevisiae, Zygotorulaspora florentina) и много други.

   Когато се добавят към разтвор от захар и вода, кефирените зърна консумират” по-голямата част от захарта и произвежда ефект, който е подобен на карбонизация. Течността, която остава съдържа по-малко захар, отколкото в началото и се превръща в идеалното място за творчество с аромати. Може да добавите прясно изцедени плодови сокове, сушени плодове, ментови листа и дори ванилия и ще получите прекрасна и полезна плодова напитка.

Начин на приготвяне:

IMG_8853

  1. В 1л. вода разтваряме ¼ ч. захар, като ако искаме първо може да затоплим водата, за да се разтвори захарта по-бързо и по-добре, или да разтворим захарта в една чаша гореща вода и след това да добавим още 3 чаши студена вода.
  2. Към получения разтвор прибавяме от 2 до 4 с.л. кефирени зърна. След като сме прибавили кефирените зърна е добре повече да не разбъркваме, за това захарта се разтваря предварително.
  3. Оставяме за 24 часа на тъмно и топло място. При по-високи температури процесите на ферментация протичат по-бързо.
  4. Прецеждаме през пластмасова  цедка захарния разтвор, за да отстраним кефирените зърна.
  5. В прецедения разтвор добавяме плодове, прясно изцедени плодови сокове или сушени плодове и подправки по желание.IMG_8439
  6. Оставяме на тъмно и топло още 24 часа.
  7. Прецеждаме отново през пластмасова цедка за да отстраним плодовете.IMG_8568
  8. Затваряме в бутилка с уплътнение и оставяме в хладилника за няколко часа, за да се газира добре.
  9. Кефирените зърна се прехвърлят в нов захарен разтвор или ако не желаем да правим в момента нов сок ги съхраняваме в хладилник в разтвор със същото съотношение вода-захар до 1 месец, но разтвора трябва да се подменя, за да не изгубим бактериите.

Важно:

*        Водата, която използваме не трябва да е от чешмата, защото тя е  хлорирана и ще унищожи бактериите. Изворната вода с висока минерализация се отразява много благотворно на кефирените зърна.

*        Захарта е добре да бъде органична нерафинирана, но имайте предвид, че това каква захар ще използвате влияе впоследствие на вкуса на получения сок. Тъмно кафявата захар има доста силен аромат на меласа, който накрая може да не ни допадне. За съжаление мед не може да се изпозлзва, тъй като той има антибактериални свойства.

*        Не се използват метални прибори и цедки.

IMG_8686

 

  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>