Рецепти

Захранване на кваса

 

у гр. квас                                            100 гр. стар квас

3 х у гр. = брашно                             3 х 100 гр.= 300 гр. брашно

0.75 х  у гр. брашно = вода             0.75 х 300 гр.= 225 гр. вода

 

Важно е водата да не е чешмяна, защото хлорът може да унищожи бактериите, които извършват ферментацията. Лъжицата, с която се разбърква, не трябва да е метална, а дървена или пластмасова. Съдът, в който се захранва и стои кваса, също не трябва да е метален, а стъклен или порцеланов.

Така нахранен, квасът трябва да стои на топло и тъмно поне 8 часа преди да се използва. След като се използва, трябва да остане малко количество – за следващия път, което се прибира в хладилника. Там може да издържи до седмица, но не е добре да превишава 4-5 дена без да бъде нахранен отново.

 

 

Хляб с квас

 

500 гр. брашно

8 – 10 гр. сол

100 гр. квас

330 мл вода

 

Замесват се добре съставките. Ако използвате кухненски робот Bosch е достатъчно само 5 мин. на 2-ра степен, като се следи и при нужда се добавя още малко вода, за да се получи възможно най-меко тесто без да е лепкаво.  Поставяме тестото в купа или глинен съд и покриваме с плътна кърпа отгоре (или остава в миксера Bosch да втасва, но купата се затваря и покрива – целта е да втасва на тъмно и топло).

Следват 3 обръщания през 30 мин., което е съвсем кратко, колкото да се аерира и разтегли малко тестото (не е задължително да са точно през 30 мин., идеята е просто два – три пъти да се разбърка тестото за съвсем кратко).

 

Така тестото трябва да втасва най-малко 5 часа. Това е много важно, защото обвивката на зърното съдържа фитинова киселина, която предпазва зърното от разваляне. Тази киселина не позволява на тялото да усвои важните за организма ни минерали като калций, магнезий и др. Затова, ако хлябът не е приготвен правилно (с общо втасване поне 7-8 часа), става вреден.

 

След като изминат нужните часове, тестото се изважда от купата върху набрашнена повърхност или намаслена с олио. Сега е момента да решим в каква форма ще се пече хлябът. Разделяме тестото на равни части ако е предвидено за няколко хляба и започваме да го месим. Правим го на топка или продълговат хляб, според формата на тавичките за печене, като се опитваме да затворим отдолу всички краища. Поставяме го в кошничките за втасване (предварително поръсени с малко брашно) или в съд намазан с мазнина, за да не залепва тестото докато втасва, със сгъвката нагоре тъй като накрая ще го обърнем преди печенето като го преместваме в тавичките. Ако предпочитате може да го сложите за последното втасване направо в тавичките, в които ще се пече – тогава трябва да е със сгъвката надолу.

Поставяме формичките с тесто някъде на топло. Може да пуснем фурната на мин. топлина (без вентилатор) и да ги оставим вътре. Времето на последното втасване зависи най-вече от температурата между 1 и 2 часа,  но най-добре да го следите кога се е надигнал достатъчно, т.е до ръба на тавичката за печене или малко над ръба. Трябва да внимавате да не превтаса – тогава тестото има вече много мехурчета и започва да излиза от съда.

Целта е общо цялото втасване на хляба да е най-малко 7-8 часа, така че според това колко трае последното втасване, трябва да определите колко дълго да е първото втасване. Ако искате може да го оставите и цяла нощ да втасва, но не на включена фурна и след това сутринта да го прехвърлите в тавичката за печене и да изчакате да се надигне до ръба или малко над ръба на съда

.

Печене: Загряваме фурната до 210 градуса. Поставяме хляба в тавичките (освен ако вече не сме го направили) като можете да го нашарите от горе с нож, така че да му помогнете да се разцепи на правилните места и го слагаме във фурната. След 10 мин. намаляме фурната на 180 С и продължаваме да го печем още 50 мин. Ефектът на намаляването на темп. е сходен на печене в пещ. Оставяме хляба да изстине добре тъй като още някои процеси се случват при охлаждането.

 

Тесто за пица с квас

 

1 чаша (200 гр.) квас

½ чаша топла вода (стайна температура)

¼ чаша зехтин

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

2 -3 чаши брашно

 

Втасва поне 7 часа на стайна температура и след това се разточва за пица.

Може да се съхранява в хладилник от 24 до 48 ч.

 

Американски палачинки с квас

 

1 чаша (200 гр.) квас

2 чаши брашно

2 с.л. кафява захар

2 чаши кефир или айран

 

Изброените съставки се смесват и се оставят да престоят една нощ (или поне 8 часа). След това на сутринта се добавят още:

 

2 яйца

¼ чаша кокосово масло (краве масло, разтопена мас)

¾ ч.л. сол

1 ч.л. сода

1 ч.л. канела

(по желание могат да се добавят орехи или други ядки, също тиква напр. и подправки като джинджифил или индийско орехче)

Сместа трябва да е с консистенцията на гъста боза, за да се получат малките, пухкави американски палачинки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>